Gastro

Mirjana Špoljar, trostruka prvakinja u slastičarstvu, svaki četvrtak u emisiji Sve u 6 donosi vam po jedan slastan recept

Sastojci

Tijesto

  • 20 dag stolnog margarina
  • 10 dag šećera u prahu
  • 30 dag brašna
  • 1 kom jaja
  • 1 kom vanilin šećera
  • 1 kom korice limuna
  • prstohvat soli

Nadjev od krušaka i aronija

  • 50 dag krušaka
  • 10 dag smrznute aronije
  • 10 dag šećera
  • 1 kom vanilin šećera
  • 5 dag mljevenih badema
  • 1 kom korice limuna
  • 2 g cimeta

Kuhani šaum

  • 4 kom bjelanjaka
  • 24 dag šećera
  • 0,5 dl vode
  • sok pola limuna

Priprema

Tijesto

1. Od svih sastojaka zamijesimo tijesto i ostavimo u hladnjaku na 30 min.
2. Razvaljamo tijesto i utisnemo u košarice ili u šablone pa pečemo zajedno s nadjevom u ugrijanoj pećnici na 170ᵒC otprilike 20 minuta.
3. Pečene košarice ohladimo te skinemo s kalupa.

Nadjev od krušaka i aronija:

1. Pomiješamo sastojke i nadjev stavljamo u pripremljene košarice. Po želji ukrasimo kuhanim šaumom ili tučenim slatkim vrhnjem.

Kuhani šaum:

1. Kuhamo šećer i vodu do želatinaste niti ili do 120ᵒC.
2. Kada se šećer počne zgušnjavati, stavimo bjelanjke da se miksaju te u njih polako ulijevamo kuhani šećer.
3. Dodamo limunov sok i miješamo sve dok smjesa nije hladna, a zatim pomoću slastičarske vrećice ukrasimo košarice. Šaum možemo i zapeći u vrućoj pećnici 1 minutu.

Pročitajte još: 

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!